Koktajle
„Rozkoszuj się unikalnym smakiem z nutą słodkiej magnolii w koktajlu Great Grandfather, inspirowanym życiem naszego pradziadka.”
MARTINEZ C
Wytrawny koktajl z wyraźnymi makowo-orzechowymi aromatami i nutą pomarańczy. Idealny na sezon jesienno-zimowy. Jest to wariacja klasycznego koktajlu, który mieliśmy w głowie, tworząc Heritage Kutia Gin – tak polecamy próbować ten sezonowy gin.
- 50 ml Heritage Kutia Gin
- 20 ml słodkiego czerwonego wermutu
- 10 ml Cointreau
- lód
Schłódź najpierw kieliszek typu coupette, wstawiając go, np. do zamrażarki. Następnie do wypełnionej lodem szklanicy barmańskiej wlej składniki i z szacunkiem wymieszaj. Przelej przez sitko do kieliszka i dodaj skórkę pomarańczy.
GREAT GRANDFATHER
Mocno ziołowy koktajl, wariacja na Old Fashioned, ale z ginem w roli głównej. Likier Chartreuse podkreśla aromaty szałwii i mięty oraz sosnowy charakter ginu. Koktajl intensywny i mocny.
- 50 ml Heritage Magnolia Gin
- 20 ml Chartreuse Verte Green
- kostka cukru
- lód
BRAMBLE
Koktajl idealnie podkreśli smak czerwonych owoców w naszym ginie. Jeżyny otwierają nuty czarnej porzeczki, jest przy tym dość delikatny, ale gin jest w nim wciąż wyczuwalny.
- 50 ml Heritage Magnolia Gin
- 25 ml soku z cytryny
- łyżka simple syrup
- łyżka likieru jeżynowego Crème de Mure
- kruszony lód
Przygotuj simple syrup – do rondla dodaj pół szklanki wody i szklankę cukru. Gotuj 5 minut do rozpuszczenia cukru i odczekaj aż ostygnie. Do shakera z lodem dodaj gin, sok z cytryny i simple syrup. Wstrząśnij 15 sekund i przelej do szklanki z kruszonym lodem. Na koniec wierzch polej łyżką likieru jeżynowego.
RED DECEMBER
Delikatny koktail owocowy, idealny na zimowe przyjęcia. Sok żurawinowy podkreśli nuty czerwonych owoców – czarnej porzeczki i żurawiny w ginie. Syrop cukrowy z dodatkiem imbiru i mięty doda balans między rozgrzewającym koktajlem a uczuciem schłodzenia. Idealnie się komponuje, bo mięta i imbir to składniki Heritage Magnolia Gin.
- 50 ml Heritage Magnolia Gin
- 100 ml soku żurawinowego (niesłodzony)
- 2-4 łyżek miętowo-imbirowego syropu cukrowego
- woda gazowana do uzupełnienia
- lód
Przygotuj syrop cukrowy – do rondelka dodaj pół szklanki wody i pół szklaki cukru, 5 pasków skórki cytryny, 2 cm kawałek imbiru pokrojowy w plasterki i 5 listków mięty. Gotuj do rozpuszczenia cukru i zostaw składniki do wystygnięcia, a następnie przelej syrop do szklanego pojemnika. Do szklanicy z lodem dodaj sok żurawinowy, gin i 2-4 łyżek syropu cukrowego, w zależności jak słodki koktajl lubisz. Zamieszaj i przelej do szklanki z lodem, uzupełnij wodą gazowaną.
WHITE ORCHARD
Koktajl kwiatowo-cytrusowy, który idealnie podkreśla aromaty magnolii. Wytrawny i elegancki koktajl do powolnego sączenia.
- 50 ml Heritage Magnolia Gin
- 25 ml białego wytrawnego wermutu
- 25 ml likieru Italicus
Do szklanicy barmańskiej dodaj lód i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Przelej do schłodzonego kieliszka do martini. Możesz przystroić skórką z cytryny.
SOLO
Polecamy degustować Heritage Magnolia Gin w kieliszku do whisky lub grappy. Dzięki temu możemy wyczuć więcej aromatów w nosie i delektować się delikatnym smakiem naszego ginu.