Koktajle

„Rozkoszuj się unikalnym smakiem z nutą słodkiej magnolii w koktajlu Great Grandfather, inspirowanym życiem naszego pradziadka.”

MARTINEZ C

Wytrawny koktajl z wyraźnymi makowo-orzechowymi aromatami i nutą pomarańczy. Idealny na sezon jesienno-zimowy. Jest to wariacja klasycznego koktajlu, który mieliśmy w głowie, tworząc Heritage Kutia Gin – tak polecamy próbować ten sezonowy gin.

  • 50 ml Heritage Kutia Gin
  • 20 ml słodkiego czerwonego wermutu
  • 10 ml Cointreau
  • lód

Schłódź najpierw kieliszek typu coupette, wstawiając go, np. do zamrażarki. Następnie do wypełnionej lodem szklanicy barmańskiej wlej składniki i z szacunkiem wymieszaj. Przelej przez sitko do kieliszka i dodaj skórkę pomarańczy.

GREAT GRANDFATHER

Mocno ziołowy koktajl, wariacja na Old Fashioned, ale z ginem w roli głównej. Likier Chartreuse podkreśla aromaty szałwii i mięty oraz sosnowy charakter ginu. Koktajl intensywny i mocny.

  • 50 ml Heritage Magnolia Gin
  • 20 ml Chartreuse Verte Green
  • kostka cukru
  • lód
Do szklanki typu tumbler dodaj cukier, Heritage Magnolia Gin oraz duży kawałek lodu. Powoli mieszaj aż cukier się rozpuści po czym dodaj likier Chartreuse. Wymieszaj i rozkoszuj się smakiem.

BRAMBLE

Koktajl idealnie podkreśli smak czerwonych owoców w naszym ginie. Jeżyny otwierają nuty czarnej porzeczki, jest przy tym dość delikatny, ale gin jest w nim wciąż wyczuwalny

  • 50 ml Heritage Magnolia Gin
  • 25 ml soku z cytryny
  • łyżka simple syrup 
  • łyżka likieru jeżynowego Crème de Mure
  • kruszony lód

Przygotuj simple syrup – do rondla dodaj pół szklanki wody i szklankę cukru. Gotuj 5 minut do rozpuszczenia cukru i odczekaj aż ostygnie. Do shakera z lodem dodaj gin, sok z cytryny i simple syrup. Wstrząśnij 15 sekund i przelej do szklanki z kruszonym lodem. Na koniec wierzch polej łyżką likieru jeżynowego. 

RED DECEMBER

Delikatny koktail owocowy, idealny na zimowe przyjęcia. Sok żurawinowy podkreśli nuty czerwonych owoców – czarnej porzeczki i żurawiny w ginie. Syrop cukrowy z dodatkiem imbiru i mięty doda balans między rozgrzewającym koktajlem a uczuciem schłodzenia. Idealnie się komponuje, bo mięta i imbir to składniki Heritage Magnolia Gin. 

  • 50 ml Heritage Magnolia Gin
  • 100 ml soku żurawinowego (niesłodzony) 
  • 2-4 łyżek miętowo-imbirowego syropu cukrowego
  • woda gazowana do uzupełnienia
  • lód

Przygotuj syrop cukrowy – do rondelka dodaj pół szklanki wody i pół szklaki cukru, 5 pasków skórki cytryny, 2 cm kawałek imbiru pokrojowy w plasterki i 5 listków mięty. Gotuj do rozpuszczenia cukru i zostaw składniki do wystygnięcia, a następnie przelej syrop do szklanego pojemnika. Do szklanicy z lodem dodaj sok żurawinowy, gin i 2-4 łyżek syropu cukrowego, w zależności jak słodki koktajl lubisz. Zamieszaj i przelej do szklanki z lodem, uzupełnij wodą gazowaną.

WHITE ORCHARD

Koktajl kwiatowo-cytrusowy, który idealnie podkreśla aromaty magnolii. Wytrawny i elegancki koktajl do powolnego sączenia.

  • 50 ml Heritage Magnolia Gin
  • 25 ml białego wytrawnego wermutu 
  • 25 ml likieru Italicus 

Do szklanicy barmańskiej dodaj lód i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Przelej do schłodzonego kieliszka do martini. Możesz przystroić skórką z cytryny.

SOLO

Polecamy degustować Heritage Magnolia Gin w kieliszku do whisky lub grappy. Dzięki temu możemy wyczuć więcej aromatów w nosie i delektować się delikatnym smakiem naszego ginu.